Kansrijke Start Fryslân 5 jaar!

01 november 2023

Deze week bestaat het landelijke programma Kansrijke Start 5 jaar. Enerzijds is zo’n jubileum heel mooi, maar tegelijkertijd ook jammer dat het nog steeds nodig is, wellicht nu nog wel meer dan vijf jaar geleden.

Als we het hebben over een Kansrijke Start voor elk kind beogen we dat het niet uitmaakt waar je wieg staat, maar dan hebben we nog een weg te gaan. Dit ervaar ik zowel vanuit mijn werk als provinciaal aanjager Kansrijke Start als ook als moeder van vier jonge kinderen. Het maakt wel degelijk uit waar je wieg staat voor de kansen die je krijgt in het leven. De omgeving waarin ik woon de school waar mijn kinderen naartoe gaan, het sociale vangnet die wij om ons heen hebben en ook de middelen/ faciliteiten die wij beschikbaar hebben. Hiermee krijgen mijn kinderen alle kansen op een goede start in het leven. 

Nu moet ik zeggen dat ik vijf jaar geleden waarschijnlijk wel iets anders over ouderschap sprak dan nu. Toen had ik twee zes jarigen een 3-jarige en een 1-jarige rondlopen. Als ik nu terugkijk denk ik, hoe hield ik al die ballen in de lucht? Toch heeft het ouderschap mij juist ook rust gegeven want met vier kleine kinderen kan je niet alles plannen en heeft het mij wel leren loslaten. Hoewel ik dat volgens mijn man nog wel wat meer kan doen 😉. 

Daarmee wil ik ook zeggen het leven is wat je overkomt en daar voeg je je naar. Ik wilde altijd graag een groot gezin, ik kwam de vader van mijn kinderen echter pas op latere leeftijd tegen. Het feit dat mijn eerste zwangerschap in een tweeling resulteerde was dan ook een zegen. Maar hoe anders is het als je een tiener bent en ongewenst zwanger, je wellicht verstoten wordt door je eigen familie en de vader geen verantwoordelijkheid neemt?  

Ik ben blij dat wij in Friesland een goede samenwerking met het programma Nu Niet Zwanger hebben. Hiermee zorgen we dat het bespreekbaar maken van een kinderwens genormaliseerd wordt en er ook ruimte is voor anticonceptie als dat wenselijk is. Als iemand wel een kinderwens heeft zorgt de lokale samenwerking rondom Kansrijke Start voor goede ondersteuning. Elke toekomstige ouder wil het beste voor zijn kind en hoe fijn is het als je daar hulp bij krijgt? Ik geloof ook nog steeds dat het zo is dat “it takes a village to raise a child” en juist in onze huidige maatschappij is de behoefte aan een stabiele sociale basis groot.  

De afgelopen vijf jaar hebben we in álle 18 Friese gemeenten gewerkt aan de lokale samenwerking rondom Kansrijke Start. Afgelopen tijd zijn er onder andere in Harlingen en Tytsjerksteradiel/Achtkarspelen lokale bijeenkomsten geweest om de samenwerking te versterken. Ook op provinciaal niveau is er gewerkt aan samenwerking, de lokale aanjagers komen regelmatig samen om kennis uit te wisselen en op te halen. Vanuit de Provinciale coalitie zijn er werkgroepen die aan bovenlokale vraagstukken werken.  

Doordat Kansrijke Start nu ook onderdeel is van de coalitie Ouderschap hebben we een breed bereik vanuit onze Friese Preventieaanpak.  We hebben de afgelopen jaren stevig gebouwd aan de Friese en lokale samenwerking rondom Kansrijke Start en zullen dat ook de komende jaren blijven doen. We hebben een fundament gebouwd waar we nu op verder kunnen en zo zetten we steeds meer stappen om te zorgen dat het straks in Friesland steeds minder verschil maakt waar jouw wiegje staat. 

Thea Westerink 
Moeder én Provinciale aanjager Kansrijke Start en coalitietrekker Ouderschap