Handvatten voor een gezonde voedselomgeving in Fryslân

In het kort

Startdatum

1 januari 2022

Einddatum

15 juli 2022 (afgerond)

Type preventie

Universele preventie

Regio/plaats

Heerenveen

Contact

Marijke Teeuw
Coördinator Academische Werkplaats GGD Fryslân
Email: m.teeuw@ggdfryslan.nl
Mobiel: 06 31649011

Doelgroepen

Gemeenten en GGD Fryslân

Doel

Het onderzoek heeft een aantal doelen:

  • De kennis rondom de gezondheidseffecten van (on)gezonde voeding vergroten
  • De huidige actoren, programma’s en interventies in kaart brengen
  • Onderzoeken met welke (juridische) instrumenten de Friese gemeenten en GGD Fryslân een gezonde voedselomgeving kunnen realiseren en bewaken.

Opdrachtgever

GGD Fryslân

Betrokken organisaties

Gemeenten
JOGG

Over het onderzoek

Aanleiding

De Nederlandse bevolking wordt zwaarder. Op dit moment hebben meer Nederlanders dan ooit tevoren overgewicht of obesitas. Een individuele aanpak gericht op het herstellen van de energiebalans vraagt een grote inspanning en beklijft onvoldoende. Een mogelijke oplossingsrichting is het doen van aanpassingen in het voedselaanbod voor de hele bevolking.

Resultaten

Prijsmanipulatie, voedselprovisie, educatie en nudging worden gezien als de belangrijkste interventiesvormen voor een gezonder voedselaanbod. Het bestemmingsplan biedt door middel van branchering gemeenten enige ruimte om bepaalde typen horecazaken uit een gebied te weren.

Conclusie

Nudging blijkt de best toepasbare interventievorm om een gezondere voedselomgeving te bereiken. De mogelijkheden van gemeenten om juridische maatregelen te nemen zijn beperkt.

Methode

Desktop research en interviews

Download hier het onderzoek

Welke coalitie of fundament raakt het onderzoek?