Congres Friese Preventieaanpak 14 maart
De opgave voor preventie is stevig! Nog nooit is het draagvlak voor preventie zo groot geweest.Weten, delen en doen
Theoretisch weten we steeds beter wat werkt. Maar hoe krijgen we dit goed uitgevoerd in Fryslân, in elke gemeente, in elke wijk en dorp én voor iedere inwoner! Hoe luisteren we nog beter naar onze inwoners en hoe werken we met hen samen? Tijdens dit congres staan we stil bij deze actuele uitdagingen. We bieden een mooie mix van sprekers ‘van buiten Fryslân’, de kansrijke voorbeelden uit onze eigen provincie en de ontmoeting met elkaar.
Programma
- 10.45 uur: Inloop
- 11.00 uur: Welkom door dagvoorzitter Marijke Roskam
- Aftrap door Jouke Douwe de Vries, voorzitter Bestuurlijk platform Friese Preventieaanpak en Lineke Kleefstra, directeur publieke gezondheid, GGD Fryslân.
- Karin de Ruijsscher MPH. Strategisch beleidsadviseur GGD Fryslân.
“Kantelpunten in 30 jaar gezondheidsbeleid en preventie in Fryslân”
Hoe we met uitstellen en aanpakken, stilstaan en rennen, maar vooral het steeds weer opzoeken van elkaar, zijn gekomen waar we nu samen staan in Fryslân: een preventieaanpak als best practice voor Nederland. - Dr. ir. Marja de Jong. Adviseur publieke gezondheid GGD IJsselland.
“Onderzoek houdt inwoners en professionals scherp”
Hoe participatief actieonderzoek bijdraagt aan de gezonde wijkaanpak in de praktijk. - Prof. Dr. Jochen Mierau. Hoogleraar Economie van de Volksgezondheid
“Met doelen en data meer vaart in de preventietrein”
Preventie hoeft zich niet terug te verdienen, kijken op een andere manier naar bewijs voor preventie. - Lunch
- Friese praktijkvoorbeelden: inspiratie en interactie!
- 14.00 uur: Afsluiting door Anneke Meijer, Programmamanager Friese Preventieaanpak
Prof. dr. Jochen Mierau
Hoogleraar Economie van de Volksgezondheid, wetenschappelijk directeur bij de noordelijke data- en biobank Lifelines
“Met doelen en data meer vaart in de preventietrein”
Volgens Jochen Mierau zijn hardere doelen op het gebied van preventie nodig. “Preventie hoeft zich daarbij niet terug te verdienen, het gaat om een andere manier van kijken naar bewijs voor preventie.” Daarnaast zal Jochen aandacht besteden aan het recent verschenen adviesrapport ‘Preventie op waarde schatten’. Dit rapport biedt handvatten om de besluitvorming over financiering en implementatie van preventie verder te verbeteren. Hoe weeg je de kosten, baten en budgettaire effecten van preventie? En hoe neem je dit mee in de voorbereiding van politieke en bestuurlijke besluitvorming?
Karin de Ruijsscher MPH
Strategisch beleidsadviseur GGD Fryslân
“Kantelpunten in 30 jaar gezondheidsbeleid en preventie in Fryslân”
Hoe we met uitstellen en aanpakken, stilstaan en rennen, maar vooral het steeds weer opzoeken van elkaar, zijn gekomen waar we nu samen staan in Fryslân: een preventieaanpak als best practice voor Nederland.
Sinds 1990 hebben gemeenten met de inwerkingtreding van de Wet collectieve preventie volksgezondheid (later Wet Publieke Gezondheid) een wettelijke verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen en uitvoeren van gezondheidsbeleid. Hoe is hieraan opvolging gegeven in Fryslân, wat is er bereikt en wat waren daarbij de kantelpunten?
Karin de Ruijsscher heeft gedurende deze gehele periode vanuit diverse rollen bij GGD Fryslân meegewerkt aan de vorming van het gezondheidsbeleid en de preventiestructuur. In deze inleiding blikt zij terug en schetst ze enkele uitdagingen voor de nabije toekomst.
Dr. ir. Marja de Jong
Adviseur publieke gezondheid GGD IJsselland
“Onderzoek houdt inwoners en professionals scherp”
Hoe participatief actieonderzoek bijdraagt aan de gezonde wijkaanpak in de praktijk.
Het wijkgezondheidsprogramma ‘Voorstad Beweegt’ in de gemeente Deventer stond centraal in het promotieonderzoek van Marja de Jong. Ze bestudeerde bewonersparticipatie, samenwerking tussen professionals en een gezondheidsbevorderende omgeving als actieprincipes in dit programma. Daarvoor gebruikte ze participatief actieonderzoek: een lerende manier van gezamenlijk onderzoeken en veranderen. Marja deelt haar bevindingen en bespreekt hoe de gebruikte (onderzoeks)methoden in de praktijk kunnen worden ingezet en wat dat oplevert voor gezondheid.
Aanmelden
Aanmelden voor het congres is noodzakelijk en kan via deze link: aanmelden congres 14 maart. Noodzakelijke dieet- of allergenenwensen voor de lunch kunt u bij de aanmelding doorgeven.
Vanwege de beperkte capaciteit vragen wij om met maximaal twee personen per organisatie het congres te bezoeken.
Locatie en bereikbaarheid
Locatie:
Groote Wielen
Bûtlan 1, 8926 XH Leeuwarden
Parkeren kan voor de deur.
Openbaar vervoer:
Buslijnen 13, 20, 21, 51, 62, 155 en 651. U stapt uit bij bushalte: Groene Ster Ouddeel
Vanaf de bushalte is het nog 10 minuten lopen naar de locatie.