Ga naar de inhoud

Over de Friese Preventieaanpak

Dé plek waar alles over preventie samenkomt

Onze ambitie

Vanuit de Friese Preventieaanpak werken alle 18 Friese gemeenten, GGD Fryslân, De Friesland en diverse (kennis)organisaties aan de ambitie:

Een goede gezondheid en welzijn met gelijke kansen voor iedereen in Fryslân.

Ons doel

    Ons doel is om een goede gezondheid en een gelukkig leven in alle levensfases mogelijk te maken. Daarbij wordt preventie breed gezien ‘van voorkomen dat’ tot ‘voorkomen van erger’. Vanuit de Friese Preventieaanpak is er aandacht voor allerlei factoren die hiermee samenhangen. Denk aan iemands leefstijl, leefomgeving, opvoeding, financiële ruimte, zorg en voorzieningen. Binnen de Friese Preventieaanpak zijn er acht belangrijke thema’s benoemd die van invloed kunnen zijn. Ondanks dat er op het gebied van preventie binnen deze thema’s al het nodige in Fryslân gebeurt, worden bestaande programma’s via de Friese Preventieaanpak nog verder herijkt en verrijkt. 

 

 

 

 

 


Weten – Delen - Doen

De toegevoegde waarde van de Friese Preventieaanpak ligt voornamelijk in het bundelen van alle kennis en ervaring én het maken van verbinding. Daarbij wordt ingezet op WETEN wat werkt, DELEN wat werkt en DOEN wat werkt. Binnen de Friese Preventieaanpak vormen zich diverse coalities waarbinnen samenwerkende organisaties aan de slag kunnen op één of meerdere levensfases en/of thema's.

Kortom, de Friese Preventieaanpak is dé plek waar alles over preventie op gebied van gezondheid en welzijn samenkomt!


Nationaal Preventieakkoord (NPA) - Friese preventie-infrastructuur

De Friese Preventieaanpak is in juni 2020 van start gegaan naar aanleiding van het Nationaal Preventieakkoord als regionale Preventieaanpak: daar waar alles samenkomt op het gebied van preventie in Fryslân. Vanaf de start is er voor een brede aanpak gekozen, uitgaande van alle fasen van het leven en rekening houdend met achterliggende factoren.

Dé regionale preventie-infrastructuur van Fryslân
Met de Friese Preventieaanpak zijn we gekomen tot een krachtige regionale samenwerking op het gebied van preventie. Dit willen we graag behouden en verder versterken. De Friese Preventieaanpak gaat de komende jaren verder als dé regionale preventie-infrastructuur voor Fryslân.

Aan de slag met de FrIZA-opgaven
Binnen de Friese Preventieaanpak gaan we aan de slag met meerdere opgaven uit het Friese Integrale Zorgakkoord (FrIZA). De opgaven 'Gezond leven en Kansrijk opgroeien' en 'Promotie van mentale gezondheid gedurende de hele levensloop' zijn bij de ons belegd. Net als het fundament voor alle opgaven uit het Regioplan: 'versterken sociale basis'.
Ook de vijf verplichte ketenaanpakken vanuit GALA-IZA zijn allen geborgd en worden provinciaal opgepakt door de Friese Preventieaanpak.