Brigit Toebes: "De overheid moet de leefomgeving gezonder maken en gezondheidsdoelen in de wet opnemen"
De zorgkosten rijzen de pan uit. Het basispakket verzekerde zorg kost inmiddels bijna 50 miljard euro per jaar. Ondertussen is de verwachting dat in 2060 een op de drie Nederlanders in de zorg werkt. Ons wacht een zorginfarct.
Als belangrijke oorzaken van de toename in de vraag naar zorg worden doorgaans onze ongezonde leefomgeving en leefstijl genoemd, naast vergrijzing. Er is dus een grote urgentie om ons leven gezonder te maken. Om ziektes en aandoeningen te voorkomen: in te zetten op preventie.
Maar terwijl zorg een verplichtend karakter heeft, heeft preventie dat nog steeds niet. Wij zijn allemaal verplicht verzekerd en zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht. Preventie daarentegen blijft behoorlijk vrijblijvend: er is geen overheids- of andere maatschappelijke partij die verplicht is om preventie te leveren. Vanuit verschillende hoeken klinkt de roep om preventie een meer verplichtend karakter te geven. Maar wat betekent dat nou precies? Zowel de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) als de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) hebben hier hun licht over laten schijnen.
Lees via deze link het volledige artikel.