Het effect van vijf vaste groente- en fruitdagen

18 mei 2021

Wageningen University & Research heeft onderzoek gedaan naar hoe het eten van groente en fruit tijdens het 10-uurtje (de ochtendpauze) een gewoonte kan worden voor alle kinderen, ouders en scholen. Uit dit onderzoek blijkt dat zowel een 5-dagen beleid als een gevulde groente- en fruitschaal in de klas een substantiële bijdrage aan de groente- en fruitconsumptie van kinderen leveren.

Enkele resultaten
Op scholen die vijf vaste groente- en fruitdagen hebben, wordt ruim twee keer zoveel groente en fruit gegeten als op scholen zonder beleid (130 vs 60 gram). Op scholen waar vijf dagen per week een gevulde groente- en fruitschaal in de klas stond, wordt zelfs vier keer zoveel groente en fruit gegeten in vergelijking met scholen zonder beleid (250 vs 60 gram).

Enkele cijfers in Fryslân
In Fryslân zijn er 177 scholen die dit schooljaar meedoen aan EU-Schoolfruit. Deze scholen krijgen 20 weken (van november 2020 tot en met april 2021) drie keer per week groenten en fruit op school. Hieronder enkele Friese cijfers over fruit- en groenteconsumptie (Bron: GGD Fryslân: Cijfers en onderzoek):

  Kindmonitor 2018 (4-12 jaar) Jeugdmonitor 2019 (12-18 jaar)
Eet elke dag fruit 71% 32% 
Eet elke dag groente 44% 44%


Toolkit voor basisscholen

Een beleid met vijf groente- en fruitdagen lijkt nu de meest haalbare strategie voor implementatie op de basisschool. Hierbij hebben zowel ouders als scholen een duidelijke rol bij het aanleren van gezonde eetgewoontes bij kinderen. De resultaten van dit onderzoeksproject zijn in samenwerking met JOGG verwerkt tot een toolkit voor basisscholen en professionals. Via deze toolkit vindt u onder andere voorbeeldteksten, posters en brochures en inspiratie video's.

Meer weten
Wilt u meer weten over het groente- en fruit (voedsel)beleid? Klik dan op deze link en neem contact op met de gezondheidsbevorderaar, die in uw regio actief is.