Hoe financiële zorgen een gezond leven in de weg staan
26 juli 2023
Geldzorgen kunnen mensen ziek maken. Op maandag 10 juli bespraken beleidsmakers, vertegenwoordigers van huisartsen en hulpverleners oplossingen. De Friese Preventieaanpak gaat de opgedane kennis met haar partners toepassen in Friesland.
Makkelijker weg naar hulp
- Astrid de Bue werkt in het sociale domein. Zij vertelt hoe het Fries Financieel Fundament (FFF) en de samenwerking met de Friese Preventieaanpak (FPA) werkt. Binnen de FPA werken organisaties samen om meer gezonde jaren mogelijk te maken voor inwoners van Friesland. Negen coalities focussen elk op een onderwerp. Van ouderschap tot financiën en van gezonde leefomgeving tot delen van succesvolle gebieds- dorps- en wijkaanpakken.Makkelijker weg naar hulpMonique Smaal vertelt hoe Toezicht Sociaal Domein (TSD) de weg naar hulp makkelijker moet maken. Zij vertelt welke TSD nu aanpakt:
- 1. Meer contact tussen huisartsen en hulpverleners uit het sociaal domein.
- 2. Makkelijk toegang voor cliënten tot georganiseerde hulp vanuit één plan.
- 3. Verbinding tussen gemeente, inwoners en klanten van de Voedselbank.
De ontregelende werking van financiële stress
- Annemarieke van der Veer werkt voor het Lectoraat Schulden en Incasso. Dit maakt deel uit van de Hogeschool van Utrecht. Zij presenteert de tussenstand van haar huidige promotieonderzoek: de relatie tussen schulden en mentale belasting. Dit onderzoek gaat over hoe mensen met financiële problemen adviezen over een gezonde leefstijl niet opvolgen.
- Zij zoomt in op hoe belangrijk het is om mensen met financiële zorgen veel ‘sensitiever’ te helpen. Dit doe je door je als hulpverlener bewust te zijn van de ontregelende werking van financiële stress op je leven. Ook vertelt ze over het project 'Financiën in de spreekkamer'. Dit project biedt ze huisartsenpraktijken een compleet pakket om het probleem aan te pakken. Op de website van het lectoraat Schulden en Incasso vind je alle onderzoeken en projecten die het lectoraat uitvoert. Je kunt er ook de interventiepakketten downloaden en E-learnings volgen.
Drie concrete acties
De bijeenkomst sloot af met drie concrete acties die we gaan nemen om mensen verder te helpen. Het Fries Financieel Fundament en Toezicht Sociaal Domein zijn de drijvende kracht achter de uitvoering.
- 1. Huisartsen bewust maken van het belang om geldzorgen in hun spreekkamers bespreekbaar te maken.
- 2. Huisartsen het vertrouwen geven dat doorverwijzen van mensen met geldzorgen naar het sociale domein een belangrijke stap is. En zij erop kunnen vertrouwen dat de professionals in het sociale domein actie ondernemen om de cliënt te helpen.
- 3. Gebruik maken van alle kennis en het informatiemateriaal van Annemarieke van der Veer en het lectoraat waarvoor zij werkt.
We kijken terug op een zeer leerzame bijeenkomst. We deelden inzichten die we ook kunnen toepassen binnen de Fries Preventieaanpak. Samen zetten we ons in voor een gezonde toekomst waarin financiële problemen een gezond leven niet in de weg staan.