Impactonderzoek 'Bijeenkomsten voor ouderen tegen eenzaamheid'

26 januari 2021

UP! organiseert als middel tegen eenzaamheid kleinschalige laagdrempelige groepsgesprekken tussen ouderen, genaamd 'In je Uppie'. Deze gesprekken gaan vaak over schurende thema’s, zoals schaamte, spijt, schuld, liefde, rouw en vriendschap. Wat is de impact van deze bijeenkomsten voor de deelnemers? Met deze vraag ging de Vrije Universiteit Brussel aan de slag.

Onderzoeksresultaten

Uit de resultaten van het impactonderzoek blijkt onder andere dat het merendeel van de deelnemers ervaart dat ze stil kunnen staan bij een onderwerp, dingen kunnen herkennen of zich kunnen uiten. Ongeveer de helft van de deelnemers geeft aan gezien en gehoord te worden en een kleiner deel krijgt nieuwe inzichten over zichzelf of heeft het gevoel bij een groep of gemeenschap te horen. Lees en download hier het hele onderzoek.

Over Vrije Universiteit Brussel

De UNESCO Leerstoel Volwasseneneducatie van de Vrije Universiteit Brussel bracht tijdens de pilotgesprekken in 2018 door middel van een evaluatieonderzoek de impact van 'In je Uppie' in kaart. Dit impactonderzoek 'In je Uppie: ontmoeten, stilstaan, herkennen en uiten' is uitgevoerd door Prof. Dr. Maurice de Greef (VU Brussel).

Over UP!

Wilt u meer informatie over UP!? Ga dan naar de website. Op deze site staan ook diverse interviews met ouderen en zorgprofessionals over ouder worden en hun ervaringen. Heeft u vragen? Dan kunt u ook contact met UP! opnemen via 06 17 17 62 82 of mailen naar info@upinnederland.nl.