Onderzoek naar succes van 'Stoptober'

06 oktober 2020

Afgelopen donderdag (1 oktober 2020) is de jaarlijkse actie 'Stoptober' van start gegaan. Heel rokend Nederland is opgeroepen om tenminste 28 dagen niet te roken.

Bekendheid 'Stoptober'

Speciaal voor de start van 'Stoptober heeft het Trimbos-instituut onderzoek onder rokers in Nederland gedaan. Uit het onderzoek blijkt dat 84% van de Nederlandse rokers bekend is met 'Stoptober'. In 2019 waren er bijna 3 miljoen volwassen rokers in Nederland.

Meer motivatie

Maar liefst 9% van de Nederlandse rokers is van plan om in 2020 mee te doen aan 'Stoptober'. Ruim de helft van deze mensen is door de coronacrisis meer gemotiveerd geraakt om te stoppen met roken. De ondervraagden geven hiervoor het volgende aan:

  • 34% geeft aan erg bezorgd te zijn dat vrienden of familieleden het coronavirus krijgen. 
  • 30% is erg bezorgd om het coronavirus te hebben of te krijgen.
  • 22% is bang om een lager inkomen te krijgen door de coronacrisis.
  • 16% ervaart veel stress door de coronacrisis.

Samen stoppen met roken werkt

De maand oktober is inmiddels uitgegroeid tot een groot nationaal stopmoment. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een succesvolle stoppoging met 'Stoptober' vijf keer zo groot is als wanneer rokers alleen zouden stoppen. 'Stoptober' werkt omdat rokers het gevoel hebben dat ze niet alleen staan. Ook zijn 28 dagen een overzichtelijke periode. Het is kort genoeg om vol te kunnen houden en lang genoeg om de positieve effecten van het stoppen te ervaren en je gedrag aan te passen.

Meer informatie

VNN en GGD Fryslân hebben via ketenpartners en social media de werving voor 'Stoptober' in Fryslân gedaan. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Akke Hofstee of Ciska Hiemstra, Projectleiders Rookvrije Generatie via rookvrijegeneratie@ggdfryslan.nl of 088 22 99 358.