Studies wijzen uit: Geen correlatie tussen matige alcoholconsumptie en lager risico op hart- en vaatziekten

09 februari 2022

De World Heart Federation rekent in een nieuwe beleidsbrief af met het wijdverbreide idee dat het drinken van matige hoeveelheden alcohol het risico op hartaandoeningen kan verminderen. In 2019 was 4,3% van alle sterfgevallen wereldwijd en 12,6% van de sterfgevallen bij mannen van 15 tot 49 jaar te wijten aan alcohol.

Matige alcoholconsumptie is ook een risico
Studies hebben aangetoond dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol iemands risico op hart- en vaatziekten kan verhogen. Dat betreft: coronaire aandoeningen, beroertes, hartfalen, hartaandoeningen a.g.v. hoge bloeddruk, cardiomyopathie, voorkamerfibrillatie en aneurysma. Studies die anders beweren, zijn gebaseerd op puur observationeel onderzoek. Hierbij is geen rekening gehouden met andere factoren, zoals reeds bestaande aandoeningen en een voorgeschiedenis van alcoholisme bij degenen die tijdens het onderzoek aangaven niet te drinken. Tot op heden is er geen betrouwbare correlatie gevonden tussen matige alcoholconsumptie en een lager risico op hart- en vaatziekten. Lees hier ook de beleidsbrief.

Pogingen tot misleiding
Een glas rode wijn per dag biedt dus geen bescherming tegen hart- en vaatziekten, aldus Monika Arora, lid van de WHF Advocacy Committee en co-auteur van de brief. "Degenen die dit beweren zijn in het beste geval verkeerd geïnformeerd en in het slechtste geval zijn het pogingen van de alcoholindustrie om het publiek te misleiden over het gevaar van hun product." Meer weten? Ga dan via deze link naar de website van World Heart Federation.