Verband alcoholgebruik en cognitieve achteruitgang bij 50-plussers

21 december 2021

Een nieuwe studie, uitgevoerd door King's College in Londen, heeft een verband gevonden tussen alcohol en cognitieve achteruitgang bij 50-plussers. Uit het onderzoek blijkt dat 50-plussers die riskant alcohol gebruikten (score 4 of hoger op de AUDIT) een grotere cognitieve achteruitgang lieten zien, waardoor ze een hoger risico hebben op het ontwikkelen van dementie.


Enkele resultaten
Alle resultaten worden gepubliceerd in het tijdschrift Aging & Mental Health. Het consumeren van acht Engelse units alcohol per week (= 6,5 standaard glazen bier, wijn of gedistilleerd in Nederland) bleek genoeg om problemen te veroorzaken met het korte termijn geheugen en het visueel-ruimtelijk inzicht. Andere belangrijke risicofactoren voor dementie zijn veroudering, geslacht, etniciteit en genen. Aan die risicofactoren is als individu niets te doen, aan riskant alcoholgebruik wel.

Over het onderzoek
De studie, geleid door psychiater Tony Rao, omvatte ruim 15.000 50-plussers uit het Britse PROTECT-onderzoek, die twee jaar werden gevolgd, gedurende welke tijd de hoeveelheid en frequentie van alcoholgebruik werden geregistreerd en cognitieve functies werden getest.