Ga naar de inhoud

“Samen zetten we stappen naar een Rookvrije Friese Generatie”

09 februari 2023

Een Friese generatie kinderen die opgroeien zonder schadelijke gevolgen van (mee)roken en vrij van de verleiding om te gaan roken. Dat lijkt ambitieus, of niet? Als jeugdverpleegkundige zie ik het belang en de gezondheidsvoordelen van het rookvrij opgroeien. Dit is voor mij dan ook dé motivatie om mij als projectmedewerker in te zetten voor een Rookvrije Friese Generatie.

Nog steeds raken wekelijks honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken. Onze ‘droom’ is dat er in 2040 geen kinderen meer roken. Ieder kind dat geboren wordt moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Onze missie heeft betrekking op alle levensfases die de Friese Preventieaanpak hanteert: van ‘lyts, jong, grut en wiis’ en sluit aan bij de gezamenlijke ambitie: ‘Een goede gezondheid en welzijn met gelijke kansen voor iedereen in Fryslân.’

Derdehands rook: Een gevaar voor kinderen
Rookvrije Generatie Fryslân verstrekt informatie over rookvrij opgroeien en helpt waar nodig kinderopvangorganisaties, sportverenigingen, bedrijven en huisartsenpraktijken: Allen op hun eigen manier op weg naar een Rookvrije Generatie. In het webinar 'Bouwt u mee aan een gezonde leefstijl?' voor kinderopvangorganisaties deelden wij informatie over derdehands rook. Derdehands rook zijn de stoffen die tijdens het roken neerdalen in de omgeving en achterblijven nadat een roker klaar is met roken. Doordat kinderen vaker dingen aanraken, krijgen zij meer derdehands rook binnen. Hierdoor lijken kinderen meer longproblemen te hebben en vaker te hoesten. Tijdens het webinar hebben wij gemerkt dat niet iedere medewerker met derdehands rook bekend is. Door het webinar hebben een groot aantal Friese medewerkers in de kinderopvang hun kennis over dit onderwerp uitgebreid.

Ontwikkeling van de sociale kaart
Het ontwikkelen van een sociale kaart met alle stoppen-met-rokenzorg die in Fryslân aangeboden wordt, is ook één van onze behaalde doelen. We willen graag een dekkend netwerk creëren in heel Fryslân, zodat voor iedere Friese inwoner die wil stoppen met roken een passend aanbod is.
Daarnaast biedt GGD Fryslân zelf ook stoppen-met-rokenzorg, dit als vangnetfunctie voor mensen die elders niet terechtkunnen voor begeleiding bij stoppen met roken.

Vapen: De snoepwinkel van de tabaksindustrie
De laatste tijd is ‘vapen’ steeds vaker in het nieuws. Vapen is een uit het Engels overgenomen term voor het verdampen en inhaleren van e-liquid met een elektronische sigaret en wordt gebruikt om kinderen en jonge mensen verslaafd te krijgen aan nicotine. Over dit onderwerp hebben wij een nieuwsbrief en lessuggestie gemaakt voor gezondheidsbevorderaars, jeugdverpleegkundigen 12+ en beleidsadviseurs. In overleg met VNN en het Trimbos-instituut adviseren wij Friese scholen om vapen en/of nicotinezakjes alleen bespreekbaar te maken in de klas als het op school aan de orde is.

De eerste stappen naar een Rookvrije Friese Generatie
Zo zijn we constant in beweging en aan het werken aan onze ambitie: Een Rookvrije Generatie. Hierbij spelen natuurlijk ook de landelijke ontwikkelingen een grote rol. Bijvoorbeeld: Welke wetswijzigingen komen erdoor?
We zijn op weg naar een Rookvrije Generatie, maar we weten ook dat we de eindbestemming nog niet hebben bereikt. Maar als ik dan een klein meisje aan haar moeder hoor vragen over een voorbijganger die een sigaret op steekt: “Wat doet die man, mama?” Dan weet ik zeker dat er al een grote beweging in gang is gezet!

Meer weten?
Wilt u meer weten over Rookvrije Generatie Fryslân? Kijk op deze pagina voor actuele informatie over ‘roken’. Neemt u ook deel aan de coalitie ‘Gezond leven’ op het samenwerkingsplatform van de Friese Preventieaanpak?
Heeft u een vraag of opmerking? Deze kunt u stellen via rookvrijegeneratie@ggdfryslan.nl.

Deze blog is geschreven door Elisa Luimstra, projectmedewerker Rookvrije Generatie Fryslân