"Het is tijd voor een gezondheidsrevolutie!"

07 september 2021

We weten inmiddels allemaal dat gezondheid veel meer is dan alleen maar infectieziektebestrijding, zoals het coronavirus. Voor jong en oud geldt dat we ons juist beter moeten wapenen tegen sluimerende vijanden, zoals (mee)roken, alcohol, ongezond eten, eenzaamheid, angst, laaggeletterdheid en armoede. Zo leidt gezonder eten, meer bewegen of stoppen met roken of alcohol binnen enkele weken al tot een beter immuunsysteem.

Een aantal cijfers
Als we zien wat de impact is van armoede of laaggeletterdheid op gezondheid en ervaren geluk, dan liegen de cijfers er niet om. Het is belangrijk om sociaaleconomische gezondheidsverschillen nu écht te verkleinen en gezonde levensjaren te vergroten. Zo is het verschil in levensverwachting tussen hoger en lager opgeleiden zes jaar. Voor de verwachting in gezonde levensjaren is het verschil ruim 15 jaar.

Gezondheidspotentieel
Voor veel inwoners valt de nodige gezondheidswinst te halen. Ook in Fryslân. Voor veel mensen hebben deze sluimerende vijanden ongemerkt een grotere impact op hun gezondheid en welzijn gekregen. Het is de hoogste tijd om nog meer aandacht te vragen voor een gezondheidsrevolutie met als doel meer gezonde jaren voor jong en oud in Fryslân.

Meer impact door data en kennis
Eigenlijk gebeurt er afgelopen jaren op het gebied van gezondheid en welzijn al veel in Fryslân. GGD Fryslân, alle Friese gemeenten en diverse organisaties zetten zich via diverse programma’s in voor een gezondere Friese samenleving. Al deze organisaties dragen op wat voor manier dan ook een steentje bij. Toch kunnen we samen nog meer impact maken door nog meer provinciaal en lokaal samen te werken, van elkaars ervaringen te leren en meer data- en kennisgerichter te werken. Via de Friese Preventieaanpak brengen we nu alles op preventie samen. Deze aanpak is dé grootste samenwerking op preventie in Fryslân die pleit voor een goede gezondheid en een gelukkig leven met gelijke kansen voor iedereen. Het inzetten op preventie van 'voorkomen dat' tot 'voorkomen van erger' betekent simpelweg meer gezonde jaren voor veel Friezen.

Optimaliseren
Binnen de Friese Preventieaanpak kijken we heel breed naar factoren die van invloed kunnen zijn op gezondheid en welzijn in alle levensfases. Denk aan de invloed van armoede, leefomgeving of laaggeletterdheid op gezondheid en welzijn. Alle bestaande preventieactiviteiten willen we op basis van data en kennis verder optimaliseren en daar waar nodig ontwikkelen we nieuwe interventies of programma’s. Door ook deze achterliggende factoren mee te nemen in onze gezamenlijke aanpak kunnen we inwoners gezamenlijk nog gerichter helpen. Zo voegen we voor alle inwoners in Fryslân op korte en langere termijn ook echt iets toe!


Deze blog is geschreven door Margreet de Graaf, directeur publieke gezondheid GGD Fryslân.