Ga naar de inhoud

Het effectief behandelen van urineweginfectie bij kwetsbare ouderen in verpleeghuizen

In het kort

Startdatum
1 januari 2022

Einddatum
8 juli 2022 (is afgerond)

Type preventie
Zorggerelateerde preventie

Regio/plaats
Fryslân (en landelijk)

Contact
Maaike van der Meulen
Projectleider ROS Friesland
E: m.vandermeulen@rosfriesland.nl
M: 06 11821215

Doelgroep
Zorgprofessionals en laboratoria.

Doel
Om de samenwerking rondom cystitis tussen de huisartsen en de zorgverleners van de verzorgingshuizen te bevorderen. De huisartsen zullen volgens één richtlijn (stroomschema) werken bij het behandelen en diagnosticeren van cystitis bij patiënten in verzorgingshuizen.

Opdrachtgever
ROS Friesland

Betrokken organisaties
Verschillende zorgpartijen en laboratoria.


Over het onderzoek

Onderzoek lezen
Via deze link kunt u het gehele onderzoek lezen.

Methode
Desktop research, data analyse en interviews.

Aanleiding

De prevalentie van urineweginfecties met name cystitis (urineblaasontsteking) is in verzorgingshuizen heel hoog (Verenso, 2006). Daarom eist dit veel aandacht van de zorg wat betreft diagnose van deze patiënten. Het blijkt dat cystitis vaak onterecht wordt gediagnosticeerd in verzorgingshuizen door bijvoorbeeld verkeerde afname van urine of afname op een verkeerd moment (Sijtema – Van Der Kooij, 2019).

Conclusie
In de verpleeghuizen wordt cystitis gevoelsmatig gediagnosticeerd. Volgens een nieuwe protocol wordt cystitis volgens de Verenso richtlijn gediagnosticeerd en volgens de NHG-standaard behandeld. Het protocol van HSSF blijkt effectief te zijn in de regio. Het aantal urinemonsters dat door de verpleeghuizen naar de huisartsenpraktijk werd gestuurd, is afgenomen. Bij de implementatie kan ROS Friesland er een rol in spelen om de belangrijke stakeholders die direct betrokken zijn bij de implementatie bij elkaar te brengen en het probleem voorleggen omtrent de zorg rondom cystitis en de oplossing daarvoor.


Welke coalitie of fundament raakt het onderzoek?