Beweeg je blij!

Beweeginspiratie voor 0-4 jarigen!

Beweeg je blij! is een project dat gastouders en pedagogisch medewerkers helpt om (nog) meer te bewegen met de jongste kinderen. Het project is in 2023 afgerond. De 100 deelnemende locaties hebben vier keer een beweegpakket ontvangen met inspiratie en materialen om op een leuke en laagdrempelige manier met de 0-4 jarigen te bewegen. Aanmelden voor de beweegpakketten is helaas niet meer mogelijk. Wel is het mogelijk om een setje beweegwaaiers van Beweeg je blij! te bestellen of het materiaal van Beweeg je blij! op deze pagina te bekijken.

Bestelformulier Beweegwaaiers Beweeg je blij!

Via onderstaand formulier kunt u de vier beweegwaaiers vol laagdrempelige beweegtips voor 0-4 jarigen bestellen. De waaiers hebben de volgende thema’s: Wandelen, Dieren, Risicovol Spelen en Balspelletjes.
Bestellen is alleen mogelijk voor gastouders en kinderopvanglocaties in Friesland. Maximaal één bestelling per locatie. Er geldt op=op.

Aanvraagformulier

De vier beweegpakketten van 'Beweeg je blij!'

Eerste beweegpakket 'Wandelen'
Elk beweegpakket van 'Beweeg je blij!' heeft een ander thema. Het eerste pakket is verspreid tijdens de 'Week voor de Gezonde Jeugd' in juni 2022. Er werd door JOGG en de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) opgeroepen om tijdens deze week ook de Peuter4daagse te organiseren. Daarom heeft het eerste pakket het thema ‘wandelen’. Hoe maakt u wandelen voor kinderen leuk? En wat kunt u onderweg allemaal doen? De uitknipplaat zonneklep en wandelbingo horen bij twee tips uit de waaier.

Tweede beweegpakket ‘Dieren’
Het tweede pakket stond in het teken van dieren. Er zijn zoveel dieren en alle dieren bewegen anders. Dat levert genoeg inspiratie voor allerlei verschillende beweegspelletjes. De dierenmaskers, dierenbingo en dierenbeweegkaarten die nodig zijn voor een aantal beweegtips kunt u via onderstaande linkjes afdrukken.

Op de website van VeiligheidNL vindt u meer informatie over risicovol spelen. Ook vindt u meer over dit onderwerp terug in het eerste deel van het webinar 'Bouwt u mee aan een gezonde leefstijl?' Via deze link vindt u de bijbehorende PowerPoint-presentatie. 

Derde beweegpakket ‘Risicovol spelen'
Het thema van het derde pakket van 'Beweeg je blij!' was 'risicovol spelen'. Bij risicovol spelen gaan kinderen aan de slag met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten, waarbij een risico bestaat op een (kleine) verwonding. Kinderen leren hierdoor risico’s beter inschatten en zelf de afweging te maken of ze deze wel of niet moeten nemen. Daarnaast worden ze motorisch vaardiger, socialer en verhoogt het hun zelfredzaamheid. Dat geeft meer zelfvertrouwen én plezier: ‘Kijk eens wat ik al kan!’ Met het derde beweegpakket delen we samen met VeiligheidNL praktische tips om de kinderen uit te dagen en samen grenzen te verleggen.  

Vierde beweegpakket ‘Balspelletjes’
Het vierde pakket van 'Beweeg je blij!' had als thema ‘Balspelletjes’. Want welk kind vindt dat nou niet leuk? Kinderen van alle leeftijden kunnen zich enorm vermaken met een bal. En door veel met een bal te spelen werken kinderen al op jonge leeftijd aan een goede motoriek en oog-handcoördinatie. In het pakket zaten natuurlijk een aantal ballen én daarbij de leukste balspelletjes voor dreumesen en peuters.

Contact
Bij vragen kunt u een e-mail sturen naar nuchterovergewicht@ggdfryslan.nl

Terugkijken webinar 'Bouwt u mee aan een gezonde leefstijl?'

Terugkijken webinar
Op woensdagavond 26 oktober 2022 organiseerde GGD Fryslân in samenwerking met de Friese Preventieaanpak de online bijeenkomst ‘Bouwt u mee aan een gezonde leefstijl?’. Het webinar is terug te kijken via deze link en via deze link de gehele presentatie.

Waarover?
Tijdens dit webinar kwamen verschillende gezondheidsthema’s die spelen binnen de kinderopvang en gastouderopvang aan bod:

• Risicovol en uitdagend bewegen: hoe pakt u dat aan?
• Rookvrij opgroeien: over de invloed van derdehands rook.
• Tips en trics voor moestuinieren en groente eten.
• Hoe wordt u coach Gezonde Kinderopvang?

Voor wie?
Dit event werd georganiseerd voor pedagogisch medewerkers binnen de kinderopvang, gastouders en geïnteresseerden.


Meer doen met Bewegen en Gezonde Leefstijl?

Kijk dan ook eens op één van de volgende websites:

GGD Fryslân denkt ook graag met u mee over gezondheid! Heeft u een vraag of wilt u advies over een gezondheidsthema of -project? Dan kunt u terecht bij de Gezonde Schooladviseur van GGD Fryslân bij u in de buurt. Ga hiervoor naar www.gezondeschoolfryslan.nl.

Mogelijk gemaakt door:

Beweeg je blij! is een initiatief van het programma Nuchter over Gewicht in samenwerking met:

'Nuchter over Gewicht' is een programma van de Friese gemeenten, GGD Fryslân, ROS Friesland en Sport Fryslân. Stichting de Friesland steunt dit Friese beweeginitiatief door middel van een financiële bijdrage. De stichting ondersteunt vernieuwende (zorg)projecten die bijdragen aan het verbeteren van kwaliteit van zorg en het leven van mensen.