Handvatten voor een gezonde voedselomgeving in Fryslân

In het kort

Startdatum
1 januari 2022

Einddatum
15 juli 2022 (afgerond)

Type preventie
Universele preventie

Regio/plaats
Heerenveen

Contact
Marijke Teeuw
Coördinator Academische Werkplaats GGD Fryslân
E: m.teeuw@ggdfryslan.nl
M: 06 31649011

Doelgroepen
Gemeenten en GGD Fryslân

Doel
Het onderzoek heeft een aantal doelen:

  • De kennis rondom de gezondheidseffecten van (on)gezonde voeding vergroten
  • De huidige actoren, programma’s en interventies in kaart brengen
  • Onderzoeken met welke (juridische) instrumenten de Friese gemeenten en GGD Fryslân een gezonde voedselomgeving kunnen realiseren en bewaken.

Opdrachtgever
GGD Fryslân

Betrokken organisaties
Gemeenten
JOGG


Over het onderzoek

Aanleiding
De Nederlandse bevolking wordt zwaarder. Op dit moment hebben meer Nederlanders dan ooit tevoren overgewicht of obesitas. Een individuele aanpak gericht op het herstellen van de energiebalans vraagt een grote inspanning en beklijft onvoldoende. Een mogelijke oplossingsrichting is het doen van aanpassingen in het voedselaanbod voor de hele bevolking.

Resultaten
Prijsmanipulatie, voedselprovisie, educatie en nudging worden gezien als de belangrijkste interventiesvormen voor een gezonder voedselaanbod. Het bestemmingsplan biedt door middel van branchering gemeenten enige ruimte om bepaalde typen horecazaken uit een gebied te weren.

Conclusie
Nudging blijkt de best toepasbare interventievorm om een gezondere voedselomgeving te bereiken. De mogelijkheden van gemeenten om juridische maatregelen te nemen zijn beperkt.

Methode
Desktop research en interviews

Download hier het onderzoek

Welke thema's en levensfases zijn van toepassing?