Monitoring en evaluatie van zorgpaden 'Vroegsignalering zwangere in een kwetsbare situatie'

In het kort

Startdatum
1 januari 2022

Einddatum
15 juli 2022 (afgerond)

Type preventie
Selectieve preventie

Regio/plaats
Smallingerland en De Fryske Marren

Contact
Marijke Teeuw
Coördinator Academische Werkplaats GGD Fryslân
E: m.teeuw@ggdfryslan.nl
M: 06 31649011

Doelgroepen
Gemeente Smallingerland, Gemeente Fryske Marren, Professioneel lerend netwerk Kansrijke Start.

Doel
Gestandaardiseerde voorstellen ontwikkelen voor monitoring en evaluatie van de zorgpaden Vroegsignalering in Friese gemeenten.

Opdrachtgever
GGD Fryslân

Betrokken organisaties
Gemeenten
Professionals en experts in geboortezorg


Over het onderzoek

Aanleiding
Sociaal-maatschappelijke factoren zijn al tijdens de zwangerschap (en soms zelfs daarvoor) voorspellers van gezondheidsproblemen. De Friese zorgpaden ‘Vroegsignalering zwangere in een kwetsbare situatie’ zijn dan ook bedoeld om risicofactoren vroegtijdig te signaleren en de juiste hulp in te kunnen schakelen voor zwangeren en hun partners. Op die manier worden de aanstaande ouders goed voorbereid op hun nieuwe rol als ouders en krijgen kinderen een goede start in het leven. Ook bieden de zorgpaden een structuur voor de benodigde samenwerking tussen professionals uit het medische en sociale domein. Er is geen algehele monitoring en evaluatie om vast te stellen of de zorgpaden werken zoals bedoeld.

Download hier het onderzoek

Methode
Desktop research, interviews

Resultaten

Prijsmanipulatie, voedselprovisie, educatie en nudging worden gezien als de belangrijkste interventiesvormen voor een gezonder voedselaanbod. Het bestemmingsplan biedt door middel van branchering gemeenten enige ruimte om bepaalde typen horecazaken uit een gebied te weren.

Conclusie
De grootste verbeterpunten liggen op het gebied van communicatie (durven signaleren, betere framing van en informatievoorziening over de zorgpaden), organisatie (financiële middelen, toevoegen van relevante actoren aan de zorgpaden) en activatie (blijvende aansporing om van het zorgpad gebruik te maken). Verder vindt er nog geen algehele monitoring plaats waardoor evaluatiemogelijkheden vooralsnog beperkt zijn.


Welke thema's en levensfases zijn van toepassing?