10 november 2022: Terugblik inspiratiesessie 'De gezonde leef- en beweegomgeving'

17 november 2022

Op donderdagmiddag 10 november 2022 organiseerde de Friese Preventieaanpak in samenwerking met GGD Fryslân, gemeente Opsterland en Sport Fryslân de inspiratiesessie 'De gezonde leef- en beweegomgeving'.

Presentaties
Via deze link kunt u de presentatie van het plenaire deel van de bijeenkomst terugvinden. De presentaties/handreikingen per workshop:
Bloeizone Bakkeveen
Food for thought: De gezonde voedselomgeving + Factsheet ‘beweegschool’, handreiking ‘De gezonde basisschool voor de toekomst legt uit’, handreiking ‘Raamwerk eetomgeving’ en handvatten voor een gezonder voedselaanbod in Fryslân.
• Praktische voorbeelden beweegvriendelijke leefomgeving
Gezondheid meewegen in ruimtelijk beleid

Een versnelling maken rondom 'de gezonde leef - en beweegomgeving'
De leefomgeving is er voor alle Friese inwoners en heeft grote impact op diens gezondheid. Deze inspiratiesessie gaf ruim veertig deelnemers, met name afkomstig uit de domeinen sport, gezondheid en ruimtelijke ontwikkeling, inspiratie en ondersteuning om de versnelling rondom 'de gezonde leef - en beweegomgeving' te kunnen maken. Na de plenaire kick-off door Anne-Jochem de Vries (Directeur Sport Fryslân), Libbe de Vries (Wethouder gemeente Opsterland) en Lineke Kleefstra (Directeur Publieke Gezondheid, GGD Fryslân), gingen de deelnemers uiteen in verschillende workshops: Bloeizone Bakkeveen, Food for thought: De gezonde voedselomgeving, Praktische voorbeelden beweegvriendelijke leefomgeving en Gezondheid meewegen in ruimtelijk beleid.

Het maken van de verbinding: Weten, delen doen
De deelnemers spraken na afloop van de bijeenkomst over kansen en zijn gedurende deze inspiratiesessie nog meer overtuigd geraakt van de kracht om het samen te doen. Dit sluit aan bij ons mantra: Weten wat werkt, delen wat werkt en doen wat werkt.

Op de foto staan van links naar rechts de sprekers: Libbe de Vries (gemeente Opsterland), Anne Jochem de Vries (Sport Fryslân) en Lineke Kleefstra (GGD Fryslân). Foto is gemaakt door Sietse de Boer.